- 300 g čočky
- sůl
- 50 g sádla
- 1 větší cibuli
- tymián
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky na jíšku
- 4 lžíce octa
- vajíčka nebo uzenina jako příloha
Postup:
Čočku zkontrolujeme, jestli se v ní přece jen neobjevil kamínek, na kterém by si člověk vylomil zub. Propláchneme, zalijeme v hrnci vodou a na mírném plameni vaříme asi 25 minut do měkka. Pak čočku slijeme, osolíme a necháme chvíli ležet.
Mezitím na pánvi rozpustíme kousek sádla a zpěníme na něm cibulku. Zezlátlou cibuli a tymián přidáme k čočce, vše promícháme a přiklopíme poklicí, aby se tymián trochu spařil a změkl.
Na té stejné pánvi rozpustíme kousek másla, zaprášíme jej hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Když je hotová, zalijeme asi 3 dl vody a umícháme dohladka, až vznikne hustá hmota. Do té nakonec přidáme ještě ocet (či citrónovou šťávu) a vše promícháme i s čočkou. Vařit už nic není potřeba, v tuto chvíli ještě můžeme pokrm dochutit trochou octa nebo soli – té totiž čočka „spolyká“ neuvěřitelné množství.
Nakonec na pánvi třeba přes formičku usmažíme volské oko (nezapomeňme žloutek trochu osolit a opepřit!) a opečeme nakrojenou uzeninu. Komu se nelíbí polosyrový žloutek, může vajíčka uvařit natvrdo (8 minut).
Žádné komentáře:
Okomentovat