středa 15. února 2012

Čočka na kyselo

(http://www.prozeny.cz)


Čočka na talíři k Novému roku, hodně peněz po celý rok následující
Ingredience: (4 porce) 
  • 300 g čočky
  • sůl
  • 50 g sádla
  • 1 větší cibuli
  • tymián
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky na jíšku
  • 4 lžíce octa
  • vajíčka nebo uzenina jako příloha

Postup:

Čočku zkontrolujeme, jestli se v ní přece jen neobjevil kamínek, na kterém by si člověk vylomil zub. Propláchneme, zalijeme v hrnci vodou a na mírném plameni vaříme asi 25 minut do měkka. Pak čočku slijeme, osolíme a necháme chvíli ležet.

Mezitím na pánvi rozpustíme kousek sádla a zpěníme na něm cibulku. Zezlátlou cibuli a tymián přidáme k čočce, vše promícháme a přiklopíme poklicí, aby se tymián trochu spařil a změkl.

Na té stejné pánvi rozpustíme kousek másla, zaprášíme jej hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Když je hotová, zalijeme asi 3 dl vody a umícháme dohladka, až vznikne hustá hmota. Do té nakonec přidáme ještě ocet (či citrónovou šťávu) a vše promícháme i s čočkou. Vařit už nic není potřeba, v tuto chvíli ještě můžeme pokrm dochutit trochou octa nebo soli – té totiž čočka „spolyká“ neuvěřitelné množství.

Nakonec na pánvi třeba přes formičku usmažíme volské oko (nezapomeňme žloutek trochu osolit a opepřit!) a opečeme nakrojenou uzeninu. Komu se nelíbí polosyrový žloutek, může vajíčka uvařit natvrdo (8 minut).

Žádné komentáře:

Okomentovat