(http://www.emimino.cz/diskuse/dobra-a-husta-bezova-stava-112159/)
50 květů bezu černého
2,5l vody
55g kyseliny citrónové (dle receptu až 70g), lze doplnit citróny
2,5 kg cukru
Postup:
Všechnu vodu s kyselinou citrónovou převařit. Do zchladlé vody přidat bezové květy a 24 hodin nechat luhovat.
Poté zcedit (např. přes sítko s plátnem a pak vymačkat), přidat cukr a vařit na mírném ohni dokud se cukr nerozpustí. Po dosažení varu rozlévám do sklenic se šroubovacím uzávěrem (Hellman's, kečup...).
Poznámka:
Z počátku je kyselost veliká až ostrá, ale cca po týdnu je sirup lahodný, vyvážený a prostě vynikající. :-) Příště zkusím těch 70g kyseliny.
Žádné komentáře:
Okomentovat