Ingredience:
500 g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
70 g másla
5 žloutků
70 ml mléko
40 g vanilkového cukru (2 sáčky)
citronová kůra
40 g čerstvého droždí
50 g rozinek
50 g mandlí
5 g soli
vejce na potření
Postup:
Do rozehřátého mléka rozdrobte droždí, přidejte sůl, trochu mouky a vše důkladně promíchejte. navrch zasypte trochou mouky a vzniklý kvásek nechte přikrytý vzejít.
Do rozpuštěného másla důkladně zašlehejte cukr, vanilkový cukr a žloutky. Šlehejte tak dlouho až vznikne stejnorodá pěna, do ní přidejte citronovou kůru.
Vzešlý kvásek vmíchejte do ušlehané hmoty a postupně přidávejte mouku. Raději si udělejte nejprve řidší těsto v němž se dobře rozmíchají všechny součásti a to postupným přidáváním mouky zahušťujte tak aby vzniklo měkké a pružné těsto, které se přestane lepit na okraje mísy. Až v této fázi přidejte rozinky a pomleté či nasekané mandle (předem oloupané), vše zapracujte do těsta a nechte ho přikryté kynout.
Vykynuté těsto nejprve prohněťte, utužte a pak ho rozdělte na dvě stejné části. Každou důkladně prohněťte a vyválejte z ní kulatý bochánek. Ten vložte na lehce pomaštěný plech či pečicí papír. Mazance potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte částí nasekaných mandlí a nechte někde u tepla kynout.
Vykynuté bochánky pečte při 170 - 180 stupních 35 - 40 minut. Pečený mazanec poznáte tak, že do něho zapíchnete špejli a pokud ji vytáhnete suchou je propečený, pokud se na špejli nalepí těsto je to znamení, že je třeba ještě chvíli vaše dílo péci.
Žádné komentáře:
Okomentovat