
Těsto:
- 4 vejce
- 10 lžic vody
- 10 lžic oleje
- 250 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- půl kypřícího prášku do pečiva

Krém:
- 1/4 l smetany ke šlehání
- 1 bílý jogurt (kysaná smetana)
- 1 vanilkový cukr
Poleva:

- 1/4 litru vody
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1/4 litru kiwi sirupu (nebo nějaký jiný bezbarvý)
- 5-6 ks kiwi
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh - po překlopení nádoby dnem vzůru se nesmí pohnout, přidáme část cukru. Zbylé čtyři žloutky utřeme s cukrem do pěny: po minutě šlehání žloutků přidáme 10 lžic horké vody, 10 lžic oleje a zbylý cukr. Vymícháme. Hladkou mouku promícháme s práškem do pečiva (lze nahradit 12 gramy jedlé sody). Na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu těsto upečeme ve středně vyhřáté troubě (cca 170°C necelých 20 minut).
Ušleháme smetanu, do které lehce zamícháme kysnou smetanu a vanilkový cukr. Tímto krémem potřeme vychladlé těsto a rozpracovaný moučník dáme na chladné místo nebo do spodní části ledničky. Oloupeme si kiwi a rozkrájíme je ostrým nožem na velmi tenké plátky. Těsto potřené krémem poklademe nakrájenými kousky kiwi.
Na polevu si svaříme vodu se sirupem a s jedním vanilkovým pudinkovým práškem. Vaříme od chvíle, kdy poleva začne houstnout zhruba dvě minuty, potom odstavíme a mícháme až do úplného vychladnutí.

Těsto natřené krémem pokladené nakrájenými kousky kiwi a přelijeme vychladlou polevou. Po ztuhnutí polevy (opět v chladnu), krájíme na čtvercové řezy. Lze dozdobit šlehačkou a čokoládovými ozdobami.
Žádné komentáře:
Okomentovat