neděle 13. listopadu 2011

Kiwi řezy

(http://www.ceskahospodynka.cz/recept.jsp?id=52 a http://dorty.ligocki.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=96)
Ingredience:
Těsto:
  • 4 vejce
  • 10 lžic vody
  • 10 lžic oleje
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • půl kypřícího prášku do pečiva

Krém:
  • 1/4 l smetany ke šlehání
  • 1 bílý jogurt (kysaná smetana)
  • 1 vanilkový cukr

Poleva:
  • 1/4 litru vody
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1/4 litru kiwi sirupu (nebo nějaký jiný bezbarvý)
  • 5-6 ks kiwi

Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh - po překlopení nádoby dnem vzůru se nesmí pohnout, přidáme část cukru. Zbylé čtyři žloutky utřeme s cukrem do pěny: po minutě šlehání žloutků přidáme 10 lžic horké vody, 10 lžic oleje a zbylý cukr. Vymícháme. Hladkou mouku promícháme s práškem do pečiva (lze nahradit 12 gramy jedlé sody). Na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu těsto upečeme ve středně vyhřáté troubě (cca 170°C necelých 20 minut).


Ušleháme smetanu, do které lehce zamícháme kysnou smetanu a vanilkový cukr. Tímto krémem potřeme vychladlé těsto a rozpracovaný moučník dáme na chladné místo nebo do spodní části ledničky. Oloupeme si kiwi a rozkrájíme je ostrým nožem na velmi tenké plátky. Těsto potřené krémem poklademe nakrájenými kousky kiwi.


Na polevu si svaříme vodu se sirupem a s jedním vanilkovým pudinkovým práškem. Vaříme od chvíle, kdy poleva začne houstnout zhruba dvě minuty, potom odstavíme a mícháme až do úplného vychladnutí.

Těsto natřené krémem pokladené nakrájenými kousky kiwi a přelijeme vychladlou polevou. Po ztuhnutí polevy (opět v chladnu), krájíme na čtvercové řezy. Lze dozdobit šlehačkou a čokoládovými ozdobami.

Žádné komentáře:

Okomentovat