neděle 27. listopadu 2011

Lasagne se špenátem

(http://www.toprecepty.cz

Ingredience: (3 porce)
  • lasagne
  • balíček mraženého špenátu (cca 500g)
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka (+ mléko na zalití před pečením)
  • 300 g tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme rozmražený špenát a rozmačkaný česnek. Osolíme, opepříme a krátce povaříme.
Mezitím si připravíme bešamel: necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Pomalu za stálého míchání přiléváme mléko, dobře rozmícháme a uvaříme řídkou kaši. Nasypeme do ní asi 1/3 strouhaného sýra a za stálého míchání necháme rozpustit. Osolíme a okořeníme mletým pepřem.
Pak vrstvíme střídavě do vymaštěného pekáče: tenká vrstva bešamelu, lasagne (dle druhu a způsobu přípravy předem krátce povařené), špenát, bešamel, posypeme nastrouhaným sýrem, lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr, lasagne... Poslední vrstvu bešamelu pak posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pokud nemáme lasagne ponořené v omáčce, zalejeme na závěr mlékem, aby byly celé ponořené.
Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu asi 10 min

1 komentář: