sobota 22. října 2011

Bylinkové máslo

Ingredience:

  • 150g másla
  • hrst jemně sekaných bylinek dle chuti (petrželka, bazalka, oregano, majoránka, celerová nať, pažitka, tymián, libeček, šalvěj, saturejka, kopr, levandule, meduňka, máta, pepř, červená a pálivá paprika, chilli, kmín)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • chléb
  • (dále lze přidat pro obměnu: tavený nebo strouhaný sýr, strouhaný křen, česnek, cibule, vařené vejce, citronová šťáva)


Příprava:

Máslo necháme chvíli změknout, aby se s ním lépe pracovalo. Vmícháme do něj hrst jemně nasekaných bylinek, drcený stroužek česneku a podle chuti osolíme. Máslo natlačíme do formiček vybraného tvaru a ty dáme na půl hodiny do mrazáku anebo hotové máslo vytvarujeme nejlépe do válečku, zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v lednici. K hotovým pokrmům, jako jsou grilovaná masa, pak stačí ukrojit plátek při servírování. Pro použití jako pomazánku ho necháme ztuhnout v misce. Před upotřebením necháme naše bylinkové máslo minimálně 1 hodinu uležet, ještě lépe 1 den. Při klasickém skladování v lednici má téměř stejnou trvanlivost, jako máslo neochucené. Je možné ho také zmrazit pro pozdější použití, v mrazáku vydrží i několik měsíců téměř bez ztráty kvality.

Žádné komentáře:

Okomentovat