Ingredience:
- 1 střední dýně hokkaidó (lze použít i naši českou) - cca 400g
- 2 cibule
- hrnek mléka - nebo smetana
- kousek másla
- kysaná smetana
- 1 lžíce cukru
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- voda
- citron
Postup:
Kartáčkem očistíme dýni a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na hrubo a na másle necháme zesklovatět. Pak přidáme do hrnce dýni, osmahneme. Poté podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, když dýně trochu změkne přidáme mléko nebo smetanu a uvaříme úplně do měkka. Přidáme lžíci cukru, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rozmixujeme ponorným mixérem a v případě, že je polévka příliš hustá zředíme vodou nebo mlékem (smetanou). Dochutíme šťávou z citronu a na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, případně opraženými dýňovými semínky. Skvělé je zakousnout k polévce opečenou bílou bagetku. V luxusní záležitost se polévka promění, zakápneme-li ji na tálíři lanýžovým či dýňovým olejem.
Dýni dlouhodobě moc nemusí, ale tato polévka je velice chutná a zajímavá netradiční barvou a konzistencí. Mňam, :-).
OdpovědětVymazat