sobota 22. října 2011

Dýňová polévka

(http://www.tradicnirecepty.cz/bezlepkove-recepty/dynova-polevka/)


Ingredience:
  • 1 střední dýně hokkaidó (lze použít i naši českou) - cca 400g
  • 2 cibule
  • hrnek mléka - nebo smetana
  • kousek másla
  • kysaná smetana
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • voda
  • citron

Postup:

Kartáčkem očistíme dýni a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na hrubo a na másle necháme zesklovatět. Pak přidáme do hrnce dýni, osmahneme. Poté podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, když dýně trochu změkne přidáme mléko nebo smetanu a uvaříme úplně do měkka. Přidáme lžíci cukru, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rozmixujeme ponorným mixérem a v případě, že je polévka příliš hustá zředíme vodou nebo mlékem (smetanou). Dochutíme šťávou z citronu a na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, případně opraženými dýňovými semínky. Skvělé je zakousnout k polévce opečenou bílou bagetku. V luxusní záležitost se polévka promění, zakápneme-li ji na tálíři lanýžovým či dýňovým olejem.

1 komentář:

  1. Dýni dlouhodobě moc nemusí, ale tato polévka je velice chutná a zajímavá netradiční barvou a konzistencí. Mňam, :-).

    OdpovědětVymazat