Ingredience:
- 170g kvalitního másla
- 20 g panenského řepkového oleje
- ½ kávové lžičky bazalky
- ½ kávové lžičky oregana
- ½ kávové lžičky saturejky
- špetka mořské soli
Postup:
Jediná nevýhoda klasického másla oproti různým margarínům, propagovaným v reklamách, je poněkud horší roztíratelnost po vyndání z ledničky. Ale ta se dá lehce ovlivnit přidáním zdraví prospěšných kvalitních tuků, jejich přímým zašleháním do másla. Máslo tak nejen obohatíme o cenné nenasycené mastné kyseliny, ale docílíme i výborné roztíratelnosti za studena. Současným přidáním bylinek připravíme jemnou pomazánku, kterou můžeme chuťově bylinkami obměňovat dle vlastní fantazie.
Příprava obohaceného másla je jednoduchá, ale přesto má své zásady, které nemůžeme obejít.
Pro kvalitní emulgaci neboli rozptýlení panenského oleje do másla nesmí být máslo ani olej studené. Obě suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.
Pouze dobře změklé máslo a vytemperovaný panenský olej nám půjdou spojit a ušlehat do požadované konzistence. Procentuální přídavek oleje můžeme volit dle své vlastní chutě, ale pro snadnou roztíratelnost již dostačuje 10–15% oleje na váhu másla. Chceme-li mít však máslo ještě zdravější, můžeme přidat i víc. Ale maximálně 25%. Pak už je konzistence řidší.
Do másla po zašlehání oleje přidáme sušené bylinky a špetku soli. Hotové obohacené máslo mažeme na kváskový chléb, který můžeme obložit ředkvičkami nebo plátky rajčat. Je to chutná a zdravá svačina.
Žádné komentáře:
Okomentovat